Smerteklinikken
Smerteklinikken er et tilbud om behandling til dig, der har kroniske non-maligne smerter
Vores opgave i Smerteklinikken er at hjælpe patienter med at formindske oplevelsen af smerteproblematikker i hverdagen, og derved øge funktionsniveauet og livskvaliteten.
Du finder Smerteklinikken ved Indgang 3, Solvej 13.
Bygningen ligger på samme matrikel som Friklinikken og Sydvestjysk Sygehus.
Er du booket til opstartsmøde, skal du 1. gang møde op i Friklinikkens undervisningslokaler.
Benyt Indgang 1, Engparken 1 og følg skiltene "Holdundervisning".
OBS!
Vi gør opmærksom på, at Smerteklinikken ikke tilbyder behandling med medicinsk cannabis, læs mere om dette her.
Opstartsmøde, 1. besøg i Smerteklinikken
Som opstart på et godt forløb i Smerteklinikken vil vi give dig viden om kroniske smerter og den virkning/følgevirkning det kan have fysisk, psykisk og socialt for dig. Du er derfor indkaldt til et opstartsmøde, hvor en læge og en sygeplejerske vil præsentere jer for Smerteklinikkens mulige behandlingstiltag.
Vi arbejder tværfagligt og vil gerne fortælle mere om det til opstartsmødet. Vi håber det kan være med til at afstemme dine forventninger til et forløb og give en forståelse for vigtigheden af, at vi i et samarbejde opnår det bedste resultat.
Det er vigtigt, du kommer til mødet som en forberedelse til dit forløb. Vi anbefaler, at du har én pårørende, som skal være over 18 år.
Visitationssamtale, 2. besøg / 1. individuelle samtale
Formålet med samtalen er at få afklaret om:
• du er færdigudredt og færdigbehandlet for din grundlidelse
• du er tilstrækkelig motiveret til et forløb i Smerteklinikken, herunder afstemme dine forventninger
• de tværfaglige behandlingstilbud vi har, er relevante for dig
Samtalen tager samlet ca. 1,5 time, hvor du først taler med en læge og derefter en sygeplejerske.
Lægens opgave ved samtalen er at skabe klarhed over din grundlidelse og andre sygdomme, og i samarbejde med dig klarlægge hvilke behandlingstilbud der kan være relevante for dig. Som udgangspunkt ændrer vi ikke på din medicinske behandling ved visitationssamtalen.
Efterfølgende vil lægen videregive relevante informationer til sygeplejersken, som vejleder og informerer dig om dit videre forløb. Sygeplejersken bliver din kontaktsygeplejerske og vil løbende gennem hele forløbet have kontakten med dig, primært på telefon eller video.
Hvis det er relevant og du ønsker et medicinsk forløb, vil du efter visitationssamtalen få en tid til forundersøgelse. Ønsker du ikke et medicinsk forløb, kan en tværfaglig indsats (non-farmakologisk
behandling) være relevant for dig.
Medicinsk behandling (farmakologisk behandling)
Medicin skal ses som en midlertidig hjælp, der muligvis kan bedre din hverdag ved at du f.eks. kan få en bedre nattesøvn samt komme i gang med bevægelse og træning. Det er yderst sjældent, at medicin i
forbindelse med kroniske smerter virker helbredende på lidelsen.
Medicin udskrives som udgangspunkt først ved forundersøgelsen, men der kan være enkelte tilfælde, hvor det er relevant allerede ved visitationssamtalen.
Indtil forundersøgelsen bedes egen læge foretage receptfornyelser af din smertestillende medicin, sammen med den øvrige medicin som du behandles med.
Forundersøgelse
Ved forundersøgelsen taler du først med en læge, som foretager en objektiv undersøgelse og sikrer, at der lægges en så optimal individuel behandlingsplan som mulig. Dernæst gennemgås planen med en sygeplejerske. Samtalen tager samlet ca. 1,5 time.
Lægesamtaler
Efter forundersøgelsen følges din medicinske behandling op ved individuelle lægesamtaler. Først ved en læge og dernæst ved en sygeplejerske. Samtalen tager samlet ca. 1 time.
Vi tilstræber, at du møder den samme læge til lægesamtalerne, idet der kan være behandlings-mæssige fordele ved at have en gennemgående læge. Du kan tale med kontaktsygeplejersken herom.
Ikke-medicinsk behandling (non-farmakologiske behandling)
De fleste patienter vil have gavn af at deltage i vores smertehåndteringskurser og dermed opnå en non-farmakologisk behandlingsstrategi. Kurserne er på henholdsvis 10 uger eller 12 uger:
• 10 ugers holdet er et forløb med en fysioterapeut og en socialrådgiver
• 12 ugers holdet er et forløb med en fysioterapeut og en psykolog
Der er fremmøde 2,5 time pr. uge på en fastlagt ugedag enten formiddag eller eftermiddag.
Formålet med kurserne er, at du bliver bevidst om og kan anvende nogle af de redskaber, der på sigt kan bedre din livskvalitet trods dine kroniske smerter. Det vurderes individuelt og i samarbejde med dig,
hvilket hold der er mest relevant.
Er holdforløb ikke en mulighed for dig, vil det blive vurderet, om vi i stedet kan tilbyde et individuelt smertehåndteringsforløb hos enten en fysioterapeut, en socialrådgiver eller en psykolog.
Fremmøde og afbud
Det er vigtigt at skabe et forløb uden afbrydelser, så du kan få et optimalt udbytte af din behandling. Melder du afbud to gange til samme behandler, vurderer behandleren, om forløbet skal fortsætte.
Udebliver du uden at melde afbud, betragter vi det, som du ikke ønsker behandling og vi afslutter dig til din egen læge.
Er du nødsaget til at ændre din tid, skal du kontakte Smerteklinikken hurtigst muligt på tlf. 76 90 83 50 eller via en sikker besked.
Som en del af vores undersøgelse og behandling af din smertetilstand, har vi brug for at vide mere om dine smerter, samt de mulige følgevirkninger (fysisk/psykisk/socialt), der kan opstå ved smerter gennem længere tid.
Disse informationer får vi bl.a. ved at du udfylder vores elektroniske spørgeskema, som du finder på www.smerteskema.dk (siden kaldes også for PainData).
Det tager ca. 45-60 min. at udfylde skemaet. Hvis du har behov kan du gemme og lukke undervejs, indtil du har udfyldt skemaet.
OBS! Det er ikke muligt at udfylde skemaet før du har modtaget et indkaldelsesbrev fra Smerteklinikken med en tid til visitationssamtalen.
Det anbefales at benytte internetbrowseren Chrome og gerne på en computer, da visningen kan optræde forkert på mobiltelefoner og tablets.
Online kommunikation, Send sikker mail
Når du skal sende en mail til Smerteklinikken skal den sendes gennem et sikkert system. Dette for at sikre dine personfølsomme oplysninger, når vi kommunikerer via internettet.
Sådan gør du:
- Tryk på dette link Send sikker mail til Smerteklinikken
- Der åbner et nyt vindue, hvor du skal logge ind med dit NemID
- Besked-boksen åbner - og du er klar til at skrive en mail til Smerteklinikken
OBS! Skriv gerne hvem din mail er til i emne-feltet og afslut mailen med at skrive dit navn og CPR-nummer.
Online medicinbestilling
Som patient i Smerteklinikken opfordrer vi til at du bestiller den smertestillende medicin du får hos os på via sikker mail.
Sådan gør du:
- Benyt linket til Send sikker mail til Smerteklinikken
- Der åbner et nyt vindue, hvor du skal logge ind med dit NemID
- Besked-boksen åbner. Det er VIGTIGT at du skriver følgende:
- Udfyld emne: Til "kontaktsygeplejerskes navn"
- I teksten skriver du hvilke præparater inkl. styrke og antal du ønsker at bestille
- Afslut med dit navn og CPR-nummer
Du får ikke svar fra Smerteklinikken, når medicinen er bestilt, men benyt gerne app'en Medicinkortet til at se når din recept er klar.
Husk at bestille din medicin 3-4 dage før du løber tør.
Har du spørgsmål vedrørende medicin, er du velkommen til at kontakte os på telefon 7690 8350, tast 1.
Du kan ringe mandag - torsdag 9.00-15.00, fredag 9.00 - 13.30.
Skal du ud at rejse, er det vigtigt, at du undersøger, om du kan tage din medicin med.
Se råd og regler på Udenrigsministeriets hjemmeside, følg linket her.
Du bør ligeledes undersøge, hvordan du er dækket af dit forsikringsselskab under rejser til udlandet med medicin.
Som udgangspunkt anbefaler Smerteklinikken ikke ændringer i den smertestillende medicin 1 mdr. før afrejse, men dit forsikringsselskab kan have andre regler.