Gå til indhold
FORSIDEN | LÆS OP | REN TEKST | PRINT | SITEMAP |
Friklinikken Region Syddanmark

Slidgigt i tommelfingerens rodled

Artrose, også kaldet slidgigt, er en lidelse, der kan udvikles med tiden eller som følge af en skade. Slidgigt er ujævnt fordelt i befolkningen og ses både hos personer med tungt belastende arbejde og hos personer med helt let arbejde. Tilstanden ses hyppigst hos ældre mennesker. I hånden er det ofte tommelfingerens rodled, der rammes.

I et normalt led er ledfladerne dækket af brusk, men ved slidgigt er denne brusk mere eller mindre væk. De to knogler skurrer derved mod hinanden, hvilket giver smerter og ofte også varme, rødme og hævelse af leddet.

Der kan i en periode lægges blokader i rodleddet som lindring på smerterne.I tidlige tilfælde kan man nogle gange behandle med aflastning, f.eks. med skinne og/eller gigtmedicin. Når dette ikke længere hjælper, kan en operation komme på tale.

Behandlingsforløb
Du indkaldes til en forundersøgelse, når din egen læge har sendt os en henvisning. 
Ved forundersøgelsen taler du med en læge. Lægen undersøger dig og aftaler sammen med dig dit videre forløb.

Hvis I aftaler, at du skal opereres, vil du efterfølgende tale med en sygeplejerske, som så vidt muligt giver dig operationstiden med hjem med det samme.

Operation

På operationsdagen modtages du af en sygeplejerske og taler med lægen inden operationen.
Operationen foregår i fuld bedøvelse med samtidig blokade/bedøvelse af armen.
Under indgrebet fjerner lægen den ene af de to knogler, der indgår i tommelens rodled. Indgrebet laves alene på grund af smerter.

Det er vigtigt, at hånden er så ren som muligt. Du skal derfor aftenen inden operationen bade hånden i ca. 10 minutter.
På operationsdagen bedes du tage et bad hjemmefra. Efter badet må du ikke smøre hånden ind i creme.

Operationen foregår som sammedagskirurgi, dvs. du møder om morgenen og bliver udskrevet igen samme dag efter operationen.

Hvor lang tid du skal være sygemeldt afhænger af dit arbejde, De fleste patienter er tilbage på arbejde efter 12 uger, evt. med en skinne for at beskytte tommelfingeren.

 

Læs, hvordan dit forløb inden og efter foregår, og hvad du i den forbindelse skal være opmærksom på. Læs også mere om selve indgrebet under patientinformation eller øverst til højre på denne side.


Siden er sidst opdateret 18-02-2021.
Kontakt:Friklinikken, Region Syddanmark | Engparken 1 | 7200 Grindsted | Telefon 76 90 83 50 | Send sikker e-mail til Friklinikken, Region Syddanmark | Tilgængelighedserklæring